Este un adolescent timid sau prea indraznet?

Acasa Forum Adolescenti Timid sau cu tupeu? Este un adolescent timid sau prea indraznet?

This topic contains 0 replies, has 1 voice, and was last updated by  Kidz 2 years ago.

 • Author
  Posts
 • #250

  Kidz
  Keymaster

  Adolescenta este varsta descoperirilor, explorarilor, uneori a teribilismelor. Niciuna din atitudini – timid sau indraznet – nu sunt nepotrivite varstei. Cel mai important este insa cum gestionam aceasta relatie si cum ii incurajam sa fie ei insisi in orice situatie. Intre 20-48% din persoane sunt timide si se spune ca ne nastem cu aceasta caracteristica ori o experienta negativa poata juca un rol in acest sens.

  Sunt persoane care au fost timide in adolsecenta – si au avut de suferit mai mult decat cei indrazneti si increzatori – si care ca adulti au reusit sa capete doza de indrazneala necesara oricui. Sunt si adolsecenti indrazneti deveniti adulti timizi si timorati, pentru ca toate aceste caracteristici sunt urmare a experientelor de viata si anturajului avut de-a lungul timpului.

  Prea timid? Cand ar trebui sa ne ingrijoreze acest lucru? Cand din timiditate nu merge la scoala, nu are prieteni sau isi face greu prieteni, cand nu vrea sa mearga la petreceri sau sa practice vreun sport, cand este anxios (nelinistit, ingrijorat, incordat) din cauza timiditatii.

  Cum puteti ajuta un copil timid? Incercati sa va faceti o strategie care sa insemne o atitudine constanta de ajutor: laudati-l, exprimati-va empatia (ca-i intelegeti situatia), ajutati-l sa-si construiasca increderea in el, oferiti-i feed-back cand face sau zice ceva interesant, ajutati-l sa-si dezvolte abilitatile la care vedeti ca este bun (asta il va face remarcat printre colegi).

  Cum ati prefera sa fie copilul dumneavoastra? Daca raspundeti indraznet, va rog sa va ganditi si la situatiile in care un adolescent strain va raspunde obraznic, va ironizeaza sau chiar va vorbeste urat pe strada fara sa va cunoasca, ca parte a strategiei lui teribiliste. V-ar conveni aceasta situatie? Ati mai fi de-acord cu caracacteristica de indraznet? (conform Dex, si indraznet are doua sensuri: da dovada de curaj, este viteaz, cutezator, brav si cel care isi permite prea multe, lipsit de decenta, obraznic, nerusinat).

You must be logged in to reply to this topic.